Het weer op Bali

Het Indonesische eiland Bali heeft grotendeels te maken met een tropisch klimaat. De ligging vlak bij de evenaar zorgt ervoor dat het aan de kust van Bali gegarandeerd warm is met temperaturen die vrijwel het hele jaar door rond de 30-31 graden liggen. Voor verkoeling moet je het hoger gelegen binnenland in gaan, waar het aanzienlijk koeler kan zijn door de hoogteverschillen. Op de hoogste plekken op Bali kan het zelfs fris worden met temperaturen die s nachts dalen tot rond de tien graden. Ook overdag is het in de berggebieden vaak een stukje koeler dan in de lager gelegen gebieden.

Bali bezienswaardigheden

Bali is meer dan alleen prachtige stranden. Het eiland heeft een fantastische natuur en veel historische tempels.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Bali op een rijtje gezet:
Bali bezienswaardigheden top 10

Op deze pagina bespreken we vooral het klimaat en weer in de kustgebieden van Bali, waar de populaire badplaatsen te vinden zijn. Houd er rekening mee dat het landinwaarts natter, koeler en minder zonnig kan zijn.

Twee seizoenen

Bali kent twee seizoenen: het natte seizoen en het droge seizoen. Het natte seizoen loopt van oktober tot en met maart. Het droge seizoen loopt van april tot en met september. Sommigen noemen het natte seizoen een regenseizoen, terwijl anderen deze benaming overdreven vinden omdat er ook in het natte seizoen vooral sprake is van tropisch buien en niet zo vaak van ronduit regenachtige dagen. Dat betekent niet dat deze niet voorkomen. Wie een beetje pech heeft die heeft in het natte seizoen inderdaad te maken met n of meerdere overwegend regenachtige dagen. De meeste dagen is er echter gewoon sprake van wolken en zon die elkaar afwisselen en af en toe een bui. Meestal is er sprake van een flinke bui aan het einde van de middag, waarbij er redelijk veel neerslag in korte tijd kan vallen. In de meest extreme gevallen kan er lokaal tijdens een flinke onweersbui zoveel regen vallen dat er overstromingen plaats vinden. Zowel toeristen als locals worden tijdens het regenseizoen weleens verrast door dergelijke buien.

Het droge seizoen betekent niet dat er geen regen valt. De hoeveelheden zijn echter beduidend minder dan in het natte seizoen en ook de frequentie van de buien ligt lager. Met name aan de noordkant van Bali merk je dat er veel minder regen valt. Zo daalt de gemiddelde maandelijkse hoeveelheid neerslag in de plaats Singaradja naar slechts 10 tot 30 millimeter in de periode juni tot en met september. In het zuiden valt ongeveer het dubbele. Zo is de maand augustus in Kuta het droogste. Het langjarig gemiddelde bedraagt hier in augustus 44 millimeter. Ook in het droge seizoen valt de zon het vaakst tijdens vrij korte buien.

Als je overigens naar klimaatgegevens over Bali gaat zoeken over het aantal dagen waarin er neerslag valt dan zie je met name over het droge seizoen soms grote verschillen. Het hangt er van af welk criterium met gebruikt. Als je tussen 0,0 en 0,1 millimeter neerslag per dag meetelt, dan kom je vaak op 10-13 dagen per maand uit. Reken je alleen de dagen mee dat er minstens 0,1 mm neerslag valt dan zijn er veel plaatsen die in de periode mei tot en met augustus blijven hangen bij 3 tot 5 dagen per maand.

Temperatuur

Wie op Bali namens de televisiezender het weerbericht mag presenteren die heeft een saaie job als het gaat om de temperaturen. Gedurende het jaar komen er weinig variaties voor. Overdag is het vrijwel altijd tussen de 28 en 32 graden terwijl het s nachts vrijwel altijd afkoelt naar 22 tot 25 graden Celsius. Zodra de zon opkomt stijgt de temperatuur vrij snel. Meestal ligt het kwik binnen twee uur na zonsopkomst al bijna tegen het maximum van die dag aan. Er is een verschil in de temperatuurbeleving tussen het natte en het droge seizoen. In het natte seizoen ligt de relatieve luchtvochtigheid hoger, waardoor het klammer en benauwder aanvoelt dan tijdens het droge seizoen. ook de werkelijke temperatuur ligt in het natte seizoen fractioneel hoger. De relatieve luchtvochtigheid ligt van april tot en met september tussen de 60 en 70 procent. Tijdens het natte seizoen loopt dit op naar 70 tot 90 procent.

Orkanen

Bali ligt gunstig als het gaat om orkanen. Ten zuiden van Indonesi en Bali kunnen orkanen zeker voorkomen, maar tot aan Bali reiken ze nooit. Dat komt omdat Bali net buiten het gebied ligt waar orkanen kunnen ontstaan. Wel kan Bali te maken krijgen met onweersdepressies die ontstaan zijn in het orkaangebied, maar flink in kracht afgenomen hebben. In zon geval heeft Bali wel te maken met zware buien en een aantrekkende wind, maar is er geen sprake van orkaankracht. De kans hierop is het hoogste in de maanden januari, februari en maart.

Zon

Zonzoekers zullen op Bali over het algemeen niet teleurgesteld worden. De zon schijnt uitbundig op Bali en is ook nog eens zeer krachtig. Voor vrijwel heel het jaar geldt de hoogste UV-index, wat betekent dat je zeer voorzichtig moet omgaan met blootstelling aan de zon. Vermijd de felste uren (11-15 uur) in de zon en gebruik zoveel mogelijk bescherming in de vorm van zonnebrandmiddelen met hoge UV-beschermingsfactor.

Gemiddeld schijnt tijdens het natte seizoen de zon 7 tot 9 uur per dag. In het droge seizoen bedraagt het aantal zonne-uren maar liefst 9 tot 10 uur. Niet slecht voor een bestemming waar het overdag slechts 12 tot 12,5 uur licht is.

Klimaattabel Bali

Onderstaande klimaattabel geeft langjarige gemiddelde statistieken voor de plaatsen aan kust van Bali.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 30 23 7 uur 25 dagen 302 mm 29
februari 30 23 7 uur 24 dagen 266 mm 29
maart 31 23 8 uur 24 dagen 208 mm 29
april 31 22 9 uur 15 dagen 114 mm 29
mei 31 21 9 uur 10 dagen 101 mm 28
juni 30 21 9 uur 11 dagen 55 mm 28
juli 30 20 10 uur 12 dagen 54 mm 27
augustus 31 20 10 uur 13 dagen 38 mm 27
september 31 21 10 uur 10 dagen 50 mm 27
oktober 31 22 10 uur 15 dagen 97 mm 28
november 31 23 9 uur 19 dagen 180 mm 29
december 31 23 8 uur 23 dagen 260 mm 29
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reistijd voor Bali

Bali is het hele jaar door een prima zonbestemming. De beste reisperiode is echter van april tot en met september omdat er dan zowel in tijd als in hoeveelheid verreweg de minste regen valt. Ook voelt het minder benauwd aan, waardoor de hitte beter draagbaar is.

Onder Nederlandse toeristen is Bali echter ook een populaire winterzonbestemming. De hogere kans op regen neemt men voor lief, omdat het op het warme Bali nog altijd veel beter vertoeven is dan in het koele Nederland op dat moment. De dagen rond Kerst en Oud&Nieuw wordt op Bali zelfs gezien als piekseizoen, met de daarbij behorende hoge prijzen voor accommodaties en vluchten.

Het hoogseizoen op Bali loopt van 1 juli tot en met 30 september. De rest van het jaar is een normaal seizoen. Een echt laagseizoen kent Bali niet.

Meer info over Bali

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Bali:
Bali informatie
Bali als winterzonbestemming
Bali weer & klimaat
beste reisperiode voor Bali

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy