Bali reisinformatie

Goed geÔnformeerd op reis gaan is belangrijk voor een prettige en veilige vakantie. Daarom hebben we op deze pagina van allerlei praktische informatie over Bali verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de ťťn of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het ons dan alstublieft weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Bali bezienswaardigheden

Bali is meer dan alleen prachtige stranden. Het eiland heeft een fantastische natuur en veel historische tempels.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Bali op een rijtje gezet:
Bali bezienswaardigheden top 10

Taal

De belangrijkste taal op Bali is het Balinees (Bahasa Bali). Tevens wordt de Indonesische taal en het Chinees-Mandarijns gesproken. Daarnaast kan je ook goed uit de voeten komen met de Engelse taal.

Valuta

De munteenheid in IndonesiŽ is de Rupiah. De waarde van deze munt fluctueert hevig dus hou de koers goed in de gaten. Buitenlandse bankbiljetten en travellercheques kunnen worden ingewisseld bij de grote banken of erkende geldwisselaars. Pinnen was een probleem met een Nederlandse pas in 2013 ten gevolge van een conflict tussen Mastercard en de Indonesische banken. Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg cash geld bij hebt om de eerste dagen door te komen.

Elektriciteit

In Bali wordt gebruik gemaakt van 220V/50 Hz. Op sommige afgelegen stukken kan dit 100v zijn.
Tevens wordt er in het algemeen gebruikt gemaakt van dezelfde stroomaansluitingen als in Nederland. Wel van belang is om een stekkerblok mee te nemen omdat het aantal aansluitingen vaak beperkt is.

Water

Afgeraden wordt om water uit de kraan te drinken. Het is vaak erg troebel en bevat veel chloor. De kans op buikgriep bij het drinken van dit water is redelijk aanwezig.
Als je niet in de mogelijkheid bent om water uit de fles te kopen, kook je water dan gedurende 5 minuten. Dit water kan je hierna gebruiken om te drinken of om je etenswaar af te spoelen.

Telefonie

Het kengetal voor Bali is +62.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Bali is 00131. Dit wijkt af van 0031 wat in de meeste andere landen gebruikelijk is.

Mobiel bellen is met de meeste GSM-providers mogelijk. De dekking voor mobiele telefoons is over het algemeen zeer goed in Bali. Het advies is om lokaal een prepaid simkaartje te kopen (simPATI). Deze koop je al voor enkele euroís. Aan deze kaartjes kun je beltegoed toevoegen. Als je er 50.000 Rupiah op zet dan kan je deze omzetten in 2 weken mobiel internet via 3G. Zo ben je in ieder geval verzekerd van goed internet voor het geval dat er geen goede draadloze internetverbindingen beschikbaar zijn. Volgens ingezetenen heb je met simPATI de beste 3G-dekking.

Fooien

In de kleine lokale eetgelegenheden is het niet gebruikelijk om fooi te geven, maar gewaardeerd wordt dit zeker. In de duurdere restaurants en hotels wordt zelfs fooi verwacht . Het salaris van het personeel is deels gekoppeld aan de fooi. De hoogte van de fooi is natuurlijk afhankelijk van je tevredenheid. Gerekend moet worden op 5 Š 10 procent van de rekening. Ook is gebruikelijk om je gids of chauffeur fooi te geven. Er is niet echt een stelregel maar geef het als blijk van waardering.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Douane & documenten

Een geldig paspoort is vereist. Voor toeristen en zakenreizigers dient het paspoort bij aankomst minimaal 6 maanden geldig te zijn. Toeristen die via de luchthaven van Denpasar op Bali arriveren en houder zijn van een Nederlands paspoort die hebben geen visum meer nodig. Sinds 9 juni 2015 geldt er een vrijstellingsregeling voor visa voor een aantal aankomstplekken in IndonesiŽ. Voor een bezoek langer dan 30 dagen of een zakenreis kan men een visum voor IndonesiŽ voor een bezoek van maximaal een half jaar aanvragen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het op Bali 6 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het op Bali 7 uur later.

Kleding

Bali heeft een tropisch klimaat. Met als gevolg dat het altijd warm en vochtig is. Advies is om lichte katoenen kleding te dragen. Het is koel en droogt snel na het wassen. In de bergen kan het ís avonds fris worden. Dus een vest is niet overbodig en snel uit en aan te trekken. Een sarong aanschaffen is wijs. Het heeft als vrouw het gemak om niet elke keer er ťťn te moeten huren als je een tempel bezoekt.

Vaccinaties

Om naar Bali te gaan dien je beschermd te zijn tegen:
Hepatitis A
Buiktyfus
D.T.P.
Malaria
Knokkelkoorts
Rabies
Gele koorts

Laat je adviseren door een (huis)arts of GGD. Deze kan je vertellen welke inentingen voor jou van toepassing zijn. De inentingen zijn geen verplichting om IndonesiŽ binnen te komen, maar worden wel ten zeerste aangeraden.

Fotografie

Houd in ogenschouw dat niet iedereen het waardeert om gefotografeerd te worden. Het is beleefd om eerst toestemming te vragen voordat je een foto van iemand maakt. Dit geldt ook voor tempels en processies. Beter een keer te veel vragen dan kwade blikken. De betere fotoís met mooie kleuren en contrasten kan je in de vroege morgen of in de namiddag maken.

SOS op reis

Mensen die een reisverzekering hebben lopen, kunnen altijd bellen naar een noodcentrale. In geval van nood dien je zelf contact op te nemen met de desbetreffende noodcentrale. Als je over een smartphone beschikt kan je de applicatie "SOS op reis" downloaden. Deze geeft je de beschikking over noodnummers die je eventueel nodig zou kunnen hebben. Dus in dit geval ook Bali.

Dag van de stilte

Jaarlijks wordt er Nyepi Day op Bali gevierd. Dit is het hindoeÔstische nieuwjaar en wordt ook wel de 'Dag der Absolute Stilte' genoemd. Volgens het Balinese geloof komen op deze dag de kwade geesten naar Bali. Om hen te misleiden, blijven de Balinezen binnen, wordt er geen licht gebruikt en mag er geen geluid gemaakt worden. De kwade geesten denken dan dat er niemand op het eiland is en gaan weer weg, om pas het volgende jaar in maart/april bij de eerste nieuwe maan weer terug te komen. Voor toeristen heeft dit als gevolg dat u uw resort niet mag verlaten. U mag wel gebruik maken van het zwembad van het resort, mits niet te luidruchtig, maar u mag niet het strand op. De luchthaven is deze dag gesloten en er mogen geen transfers en excursies worden uitgevoerd. Dus zowel voor de Balinezen als voor u is het een dag van absolute rust, een bijzondere ervaring. Omdat de datum voor Nyepi bepaald wordt door de Lunar kalender en de stand van de maan, is het ieder jaar een andere datum.

Verdovende middelen

Alle verdovende middelen in IndonesiŽ zijn illegaal. De koop of verkoop ervan kan leiden tot hoge gevangenisstraffen, boetes en zelfs tot de doodstraf. Neem absoluut geen pakketjes aan van mensen die je niet of nog maar even kent.

Duiken

De duikstekken op Bali behoren tot een van de beste van de wereld. Bali bevindt zich in Koraaldriehoek en staat bekend om de diversiteit aan diersoorten en uitgebreide koraalleven. Zoín 3000 soorten vissen, dolfijnen en walvissen maken dit de perfecte plek om te duiken.

Adressen ambassades

Ambassade van IndonesiŽ, Nederland
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel: 070-3108100

Ambassade van IndonesiŽ, BelgiŽ
Tervurenlaan 294
1150 Brussel
Tel: +32-2-7711776

Nederlandse ambassade in IndonesiŽ: indonesie.nlambassade.org
Nederlandse consulaat op Bali: indonesie.nlambassade.org

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over Bali vind je veel aanvullende informatie over Bali.

Meer info over Bali

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Bali:
Bali informatie
Bali als winterzonbestemming
Bali weer & klimaat
beste reisperiode voor Bali

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy